Karroca juaj

Informacione te Pergjithshme Teknike per Frigoriferet

4 Llojet e Ftohesve qe Jane me te Sigurte

Meqenëse përcaktohet që ftohësi i zakonshëm hidroklorofluorokarbur R-22, i cili ka qenë në përdorim për dekada, nuk është aq i shëndetshëm për mjedisin siç menduan ekspertët dikur, Agjencia e Mbrojtjes së Mjedisit ka punuar në fazën e ftohjes dhe përfundimisht do ta ndalojnë atë. Shkëputja e R-22 filloi në 2010, dhe përfundimi i mëtejshëm u zhvillua në vitin 2015. Deri në vitin 2020, përdorimi i ftohësit do të jetë rreptësisht i kufizuar, dhe deri në vitin 2030, do të jetë plotësisht i paligjshëm. Ndërsa më shumë konsumatorë punojnë për të siguruar që makineritë dhe pajisjet e tyre me bazë ftohës do të funksionojnë akoma në rezidencat e tyre, bizneset dhe vendet e punës industriale, ata po kërkojnë alternativa të freonit miqësore me mjedisin, efikas dhe me kosto efektive. Për t’i ndihmuar ata në kërkimin e tyre, ne kemi krijuar këtë listë të zëvendësimeve të përshtatshme. Më poshtë, do të gjeni katër ftohës të njohur që janë alternativa të sigurta dhe të përshtatshme për freon. Ju lutemi vini re, secila prej këtyre ftohësve ka listën e vet të mirat dhe të këqijat, si dhe shumë përdorime dhe masa paraprake të sigurisë që duhet të merren në konsideratë.

Një ftohës haloalkane me vetitë termodinamike, Norflurane është më shpesh e referuar si R-134A. R-134A është bërë nga një komponent i vetëm dhe nuk përzihet ashtu siç janë shumica e alternativave R-12 dhe R-22. Për shkak të kësaj, duke punuar me ftohës nuk kërkon përdorimin e makinave të shumëfishta të rimëkëmbjes. Sipas rregullave të Agjencisë së Mbrojtjes së Mjedisit, çdo produkt që përdor ose riciklon një përzierje kërkon një makinë të veçantë për secilën përbërës. Aktualisht, R-134A është i vetmi ftohës alternative i aprovuar për të rikonfiguruar sistemet e kondicionimit të R-12 në automjete, i cili është gjithashtu përdorimi më i zakonshëm i tij. Sidoqoftë, rikontraktimi duhet të ndjekë procedurat e duhura për të shmangur problemet ose rreziqet e sigurisë. Riofitimi është zakonisht një procedurë e thjeshtë. Në mënyrë tipike, procesi përfshin ndryshimin e akumulatorit ose marrësit / tharësit të automjetit, heqjen e çdo vaji të vjetër të kompresorit dhe zëvendësimin e ndërprerësit me presion të lartë të kondicionerit të automjetit. Pavarësisht procesit të lehtë, është ende e rëndësishme ta kryeni atë me kujdes. Nëse ndonjë R-22 lihet në sistem, mund të rezultojë në ndotje të tërthortë. Ndotja e ndërsjellë e R-22 dhe R-134A mund të bëjë që sistemi i ftohjes së automjetit të jetë më pak i besueshëm dhe mund të rrisë presionin e kompresorit në nivele të rrezikshme që rezultojnë që sistemi të dështojë plotësisht. Për më tepër, R-134A kërkon një përzierje të veçantë vaji ose të polietilenit ose esterit polol.R-134A konsiderohet më mirë për mjedisin sepse ka atë që disa ekspertë e konsiderojnë një efekt të parëndësishëm në shtresën e ozonit – disa pretendojnë se ai ka një Potencial të Shfrytëzimit të Ozonit prej 0 – por disa vende ende nuk janë të bindur se është alternativa më e mirë.

Për shkak se ka veti termodinamike që korrespondojnë ngushtë me ato të disponueshme në R-22, R-407C është një ftohës i zakonshëm zëvendësues për ata që dëshirojnë të rikualifikojnë pajisjet e tyre R-22.Përzierja e hidrofluorokarbureve përfshin një përzierje të pentafluoroethane, difluoromethan dhe 1,1,1,2-tetrafluoroethane. Ftohja alternative e pranuar gjerësisht është e popullarizuar në kondicionerët e paketuar dhe sistemet e pandreqshme të ndarjes dhe ftohësit e ujit, si dhe në sistemet e ajrit të kondicionuar të lehtë dhe ato të drejtpërdrejtë që gjenden në pronat rezidenciale, tregtare dhe industriale. R-407C gjithashtu punon në sistemet e ftohjes me temperaturë mesatare.R-407C përdoret në shumë pajisje të prodhuara rishtas. Pajisjet e reja që përdorin azot si ngarkesë mbajtëse funksionojnë më së miri me R-407C për shkak të përdorimit të vajit të esterit polol. Ndërsa është më e zakonshme të vendosni pajisje të reja dhe sisteme ftohjeje, R-407C është në gjendje të rikthehet në disa sisteme R-22 për sa kohë që procedura përfshin një ndryshim të vajit.Kjo alternative për freon konsiderohet e sigurt për mjedisin për shkak të Potencialit të saj të Zhdukjes së Ozonit prej zero.

Një tjetër alternative e pranuar gjerësisht për R-22, R-404A ka një Potencial të Zhdukjes së Ozonit prej 0, ashtu si R-407C dhe R-134A. Ky ftohës përdoret shpesh për sistemet ftohëse që kërkojnë temperaturë midis -45°C dhe 15°C, që përkthehet në mes -49°F dhe 59°F. Ishtë më e dobishme në industrinë e transportit tregtar dhe industrial për shkak të gamës së saj të gjerë të temperaturës. Grimi i ftohësit është shumë i ngjashëm me R-22 dhe ndonjëherë ofron performancë të përmirësuar. Për shkak se R-404A nuk ka reagim të shpejtë ndaj ajrit ose ujit, ai konsiderohet i sigurt për shumë përdorime. Gjithashtu jo i ndezshëm, pa ngjyra dhe pa erë. Sidoqoftë, si për çdo ftohës, përdoruesit duhet të marrin gjithmonë masat e duhura të sigurisë për të mbrojtur veten e tyre. Kontakti i drejtpërdrejtë me R-404A ende mund të shkaktojë ngricë, dhe ekspozimi i tij në zjarr ose nxehtësi e lartë për një kohë të gjatë mund të rezultojë fatal, i cili do të ketë një efekt rakete që nuk dëshironi të jeni përreth.

Një përzierje e dy ftohësve hidrofluorokarbon, difluorometani dhe pentafluoroetani, R-410A është një ftohës që nuk zhyt nga ozoni që siguron efikasitet më të mirë të energjisë sesa R-22 dhe R-407C dhe nuk përdor asnjë klor në përbërjen e tij. Konsiderohet më shumë se i përshtatshëm si një zëvendësim R-22 për shkak të presionit më të lartë dhe aftësisë ftohëse që rezulton në një performancë më të mirë. Nëse përdoruesit vendosin të blejnë njësi që përdorin R-410A, procesi është zakonisht mjaft i lehtë. Në fakt, shumë kompani që prodhojnë pajisje të kondicionimit dhe ftohjes bëjnë njësi posaçërisht për t’u përdorur me R-410A. Ndërsa është më popullor në njësitë e ftohjes tregtare, ajrit të kondicionuar dhe ftohës, është e rëndësishme të theksohet se kjo alternative për Freon nuk do të funksionojë në njësitë R-22 A / C. Për shkak se R-410A ka presion më të lartë, ajo kërkon një matës të ndryshëm të presionit të shumëfishtë sesa ai që përdoret zakonisht me R-22. Ftohësi duhet të ngarkohet në formën e tij të lëngshme dhe vetëm në shpërthime të shkurtra. R-410A shitet nën disa marka tregtare: AZ-20, Suva 410A, Genetron R410A, Forane 410A, EcoFluor R410 dhe Puron.

Mund të duket se është një kohë e gjatë për të vendosur se cili ftohës të përdorë kur të ndërrohen ose të zëvendësohen pajisjet dhe pajisjet R-22, por  çmimet e R-22 në të vërtetë do të fillojnë të rriten pasi bëhet më e vështirë për t’u gjetur për shkak të prodhimit të kërkuar të ulur dhe përdorimi, është një ide e mirë për të bërë pajisje të reja ose të zëvendësoni sa më shpejt që të keni mundësi.

 

Revolucioni R22: Pse duhet të ndalohet ky lloj freoni

Një ftohës që është i zakonshëm në një sërë shtëpish, si dhe pajisje tregtare dhe industriale, Freon është teknikisht një markë që i përket kompanisë DuPont, por shpesh përdoret si një term gjithëpërfshirës për ftohësit HCFC. HCFC merr emrin e saj sepse ftohësi është një kombinim i hidrogjenit, karbonit, fluorit dhe klorit. HCFC më e zakonshme është aktualisht R22, nganjëherë referuar si HCFC-22. Sidoqoftë, është në proces dhe përfundimisht do të ndalohet plotësisht.

Në Shtetet e Bashkuara, Freon rregullohet nga Agjencia e Mbrojtjes së Mjedisit, një agjenci qeveritare përgjegjëse për krijimin dhe zbatimin e ligjeve që mbrojnë mjedisin. Meqenëse përcaktimi se R22 është një Substancë që shkatërron Ozonin, ajo ka punuar në bashkëpunim me agjencitë ndërkombëtare në një projekt të quajtur Protokolli i Montrealit. Zhvilluar në vitin 1987, programi është përgjegjës jo vetëm për rregulloret dhe ligjet e Freon, por për heqjen nga mjedisi të çdo substanca që dëmtojnë shtresën e ozonit.

Për të kuptuar pse R22 Freon duhet të ndalohet, duhet të dini pse u zhvillua në radhë të parë. Në vitin 1928, një përzierje e karbonit, fluorit dhe klorit të njohur si CFC u përdor si ftohës, por u përcaktua të ishte i pasigurt për t’u përdorur në shtëpi dhe i pasigurt për mjedisin mjaft shpejt. HCFC u zhvillua si një zëvendësim dhe konsiderohej më e sigurt sepse nuk ishte e ndezshme, toksike ose gërryese dhe ishte pa erë. Sidoqoftë, pas më shumë provave në mesin e viteve 1970, EPA vendosi që R22 është po aq i keq për mjedisin për një afat të gjatë, sepse dëmton shtresën e ozonit.

EPA dhe agjensitë ndërkombëtare të lidhura filluan në mënyrë aktive duke hequr dorë R22 Freon në 2010. Ai ndalojë 75 përqind të HCFC duke kufizuar prodhuesit në sa mund të prodhonin dhe konsumonin, megjithëse kishte disa përjashtime. Riblerësimi, riciklimi dhe ripërdorimi i R22 ishte akoma i lejuar, por nuk u lejua të përdoret në ndonjë pajisje ose pajisje të prodhuar rishtazi. Faza tjetër e ndalimit filloi në 2015 dhe pritet të vazhdojë deri në vitin 2019. Agjensitë ulën më tej prodhimin dhe konsumin e R22 me 90 përqind në 2015. Që nga po ai vit, nuk ka më përjashtime për asnjë prodhues. Disa kompani ende mund të rimarrin, riciklojnë dhe ripërdorni HCFC. Midis 2020 dhe 2029, do të ketë një ulje prej 99.5 përqind të R22. Prodhimi i ri do të ndalohet dhe të gjithë duhet të ulin konsumin. Vetëm pranuesit e licencuar do të lejohen të riciklojnë dhe ripërdorni ftohësin HCFC. Procesi do të kërkojë respektimin e udhëzimeve të rrepta. Në vitin 2030, EPA do të shkatërrojë çdo R22 të mbetur për të përfunduar tranzicionin. Nga atje, ky ftohës do të ndalohet plotësisht.

Shkëputja e R22 prek konsumatorët e të gjitha llojeve. Shumë pajisje në shtëpi, biznese dhe vende pune industriale përdorin HCFC. Zakonisht në njësitë HVAC, frigoriferët dhe ngrirësit, dehumidifikuesit, kondicionerët e montuar në dritare, sistemet e kondicionimit të ajrit në makina dhe kamionë, dhe pompat e nxehtësisë ajër-ajër dhe tokë. R22 përdoret gjithashtu në pajisje më pak të zakonshme, siç janë:

 • Kamionë me frigorifer
 • Depot e ruajtjes së ftohtë
 • linjat komerciale dhe makina akulli

Njerëzit që përdorin pajisje ose pajisje që funksionojnë në sasi të mëdha të R22, kërkohet të riparojnë çdo rrjedhje të ftohësit brenda një kornize të caktuar kohore dhe, në disa raste, gjithashtu duhet të instalojnë detektorë rrjedhës. Konsumatorët gjithashtu mund të presin që çmimet e R22 të rriten për shkak të rregullave të furnizimit dhe kërkesës. Ndërsa prodhohet më pak R22, do të bëhet më e shtrenjtë derisa më shumë konsumatorë të zëvendësojnë pajisjet, një detyrë që do të jetë e detyrueshme gjatë viteve të ardhshme.

E ardhmja e ftohësve është në të vërtetë tashmë këtu, dhe ka qenë që nga vitet 1990. Ftohësi më adaptueshemë është më i sigurt për mjedisin dhe njihet si R410A. Aktualisht, është më e shtrenjtë se R22 sepse nuk është aq e përdorur dhe e disponueshme, por kjo do të ndryshojë gjatë rrjedhës së fazës së fundit të R22. Ndërsa furnizimi dhe kërkesa e R410A madje, kostoja e tij. R410A gjithashtu ka një përfitim të shtuar: përveç që janë më të mirë për mjedisin, është duke u bërë e qartë se pajisjet që përdorin ftohësin priren të përjetojnë më pak dridhje. Më pak dridhje do të thotë që produktet nuk prishen aq shpesh.

Kur është fjala për të zbutur shtëpinë tuaj, biznesin ose sitin industrial të R22, mund të shkoni në disa mënyra. Nëse keni fonde për ta bërë këtë, duhet të merrni parasysh blerjen e pajisjeve të reja sa më shpejt të jetë e mundur. Sa më shpejt që shtëpia ose biznesi juaj të funksionojë me R410A, aq më shpejt do të jeni në përputhje me rregulloret e EPA dhe nuk do të duhet të shqetësoheni për ndalimin e ardhshëm krejt. Fatkeqësisht, shumica e njerëzve nuk do të kenë para për të blerë pajisje të reja menjëherë, por ka mundësi të tjera. Nëse keni disa pajisje ose pjesë të pajisjeve që do të duhet të zëvendësohen, konsideroni të blini një në vit. Ju gjithashtu mund të jeni në gjendje të kurseni para për pajisje të reja dhe të zëvendësoni pjesët tuaja R22 pasi HCFC bëhet më e rrallë dhe është më e kushtueshme. Kur blini pajisje të reja, ju ndihmon të kërkoni ato që janë të certifikuara me ENERGY STAR. Ju keni mundësinë më të komplikuar për të mbajtur pajisjet aktuale. Në këtë situatë, do t’ju kërkohej të punësoni një profesionist i cili mund të heq çdo përbërës R22 në pajisjet tuaja dhe t’i zëvendësojë ato me përbërësit e kërkuar R410A. Sidoqoftë, kjo mund të bëhet gati po aq e shtrenjtë sa thjesht blerja e pajisjeve të reja dhe shpesh është kohë. Disa ekspertë shprehin gjithashtu shqetësimin se pajisjet e vjetra nuk do të funksionojnë mirë me përbërës të ri ftohës dhe mund të përfundojnë që kanë nevojë të zëvendësohen gjithsesi.

Përfshirja e shtëpisë ose biznesit tuaj kur bëhet fjalë për ndalimin R22 Freon mund të duket e ndërlikuar, por kjo është arsyeja pse EPA ka krijuar një afat kohor kaq të gjatë për zbatimin e tij. Për sa kohë që i kuptoni pajisjet tuaja, rregulloret dhe ligjet e Freon, dhe se si ato ndikojnë në shtëpinë tuaj ose në biznesin tuaj, ju do të jeni në gjendje të krijoni një plan për ndryshime që do të plotësojë nevojat tuaja.

Pse duhet të ricikloni frigoriferin tuaj të vjetër

Pasi të keni bërë kërcimin dhe të vendosni se është koha të zëvendësoni pajisjen tuaj të vjetër, mund të pyetni se si të ecni përpara kur hiqni njësinë tuaj të vjetër. Një nga vendimet më efikase dhe më miqësore ndaj mjedisit që mund të merrni është të ricikloni frigoriferin tuaj të vjetër.

Por të qenit miqësor me mjedisin nuk është arsyeja e vetme për ta ricikluar atë. Le të bëjmë një vështrim më të afërt se pse duhet të ricikloni tek frigoriferi tuaj.

Shumica e njerëzve bëjnë çmos për t’iu përmbajtur rregullave dhe rregulloreve të shtetit të tyre, dhe ka shumë ligje që kanë të bëjnë me heqjen e pajisjeve tuaja shtëpiake të papërdorura. Frigoriferë përmbajnë vajra, ftohës dhe përbërës të tjerë të rrezikshëm që ose duhet të hiqen ose të rikuperohen në mënyrë të sigurt.

Ka materiale të riciklueshme të panumërta që përbëjnë frigoriferin tuaj. Mesatarisht, shumica e pajisjeve ftohëse që janë të paktën 10 vjeç janë të përbërë nga mbi 120 $ çeliku të riciklueshëm. Përveç kësaj, ka shumë metale dhe përbërës të tjerë që mund të ripërdoren.

Shumë firma riciklimi mbajnë gjithashtu shkumën izoluese që ndodhet brenda dyerve të frigoriferit për përfitime shtesë jeshile. Siç është rasti për shumë pajisje të lashta, gati 98% e frigoriferit tuaj është në gjendje të riciklohet për përdorime të tjera.

Procesi i teknologjisë së lartë të prishjes dhe riciklimit të frigoriferëve të vjetër mund të shpëtojë pjesën më të madhe të njësisë tuaj dhe të krijojë shumë mallra të ripërdorshme për industri të tjera. Agjensia e Mbrojtjes së Mjedisit (EPA) ka krijuar udhëzime rigoroze për riciklimin e ricikluesve, dhe këto praktika më të mira ndiqen në mënyrë rigoroze për të siguruar ndikimin më të ulët në mjedis.

Kur prishet pajisja juaj e vjetër, ekzistojnë disa cilësi të ripërdorshme që ruhen dhe kalohen në industri të tjera për ripërdorim:

 • Plastikë dhe metale:

Plastikat dhe metalet hiqen nga brendësia e pajisjes suaj dhe janë në gjendje të riciklohen plotësisht, nëse aplikohen.

 • Ndarësit prej qelqi dhe rafti:

Ndarësit e qelqit dhe rafti mund të grimcohen dhe dërgohen në impiantet e tjera lokale të riciklimit të qelqit.

 • kompresori:

Kompresori i njësisë tuaj hiqet në mënyrë të sigurt dhe është në gjendje të riciklohet në pajisje të tjera.

 • Vajërat dhe ftohësit:

Vajrat e kërkuara për të mbajtur në funksion frigoriferin tuaj distilohen dhe dërgohen në ndërmarrjet e makinerive industriale për ripërdorim në pajisje të tjera. Nëse ndonjë vaj kompresori është ndotur nga ftohësi, këto materiale të rrezikshme për mjedisin hiqen dhe hidhen siç duhet.

 • Celsi dhe termostatet:

Cfaredo celsi ose termostat që përmbajnë në mënyrë aktive merkur janë larguar dhe shpërndarë tek mbajtësit e certifikuar për shpëtim. Kontrollimi i sigurt i merkurit është tepër i rëndësishëm dhe një nga arsyet më të zakonshme që njerëzit riciklojnë pajisjet e tyre të papërdorura.

 • Shkumë poliuretani:

Shkumë poliuretani mund të dërgohet te inceneratorët lokalë të mbeturinave në energji për prishjen e ndërgjegjshme për mjedisin. Këto materiale të mëdha izoluese shkumë vendosen në qese djegëse, të cilat vulosen për të parandaluar rrjedhjen e gazit. Këto qese mund të krijojë afro 15 kWh energji elektrike që i kthehet rrjetit.

Hedhja e frigoriferit tuaj ose e njësisë së ngrirjes në mënyrë jo të duhur mund të ketë shumë pasoja të rrezikshme në mjedis. Pajisjet e vjetra që janë ndërtuar para vitit 1995 përmbajnë izolim të shkumës të bërë me CFC-11, i cili është një gaz shkatërrimtar mjedisor që kontribuon në ndryshimet e fundit që klima jonë po përjeton. Nëse këto njësi lihen të kalben në deponitë, ato gjithashtu mund të kontribuojnë në tokë një sasi të rrezikshme të dioksidit të karbonit pasi izolimi i shkumës fillon të degradohet. Disponueshmëria e deponisë është e kufizuar, dhe këto pajisje të mëdha mund të marrin një hapësirë të madhe të çmuar në një zonë tashmë të mbushur.

Pasi të keni marrë vendimin të ricikloni siç duhet pajisjen tuaj të papërdorur, ka shumë mënyra të ndryshme për të ecur përpara në mënyrë të sigurt.

Kur blini një pajisje ENERGY STAR, shumë shitës me pakicë janë partnerë me Programin e Shkatërrimit të Aplikimeve përgjegjëse të EPA-së (RAD). Ky program partneriteti vullnetar lokal është në një mision për të zvogëluar emetimet e gazrave serë dhe për të mbrojtur shtresën e ozonit duke rikuperuar këto materiale dhe duke parandaluar prishjen e tyre në një deponi. Shumica e ngrirësve të vjetër, frigoriferët, kondicionerët dhe dehumidifikuesit përmbajnë këto kimikate që shkatërrojnë ozon janë shumë të rrezikshme për mjedisin. Duke u siguruar që këto pajisje janë rikuperuar ose fshirë siç duhet, ju po bëni shumë hapa për të mbrojtur komunitetin tuaj nga dëmtimet e ardhshme që mund të rezultojnë përfundimisht.

Nëse nuk ka një protokoll të duhur riciklimi nga shitësi juaj, telefononi zyrën tuaj të energjisë elektrike ose pajisjes elektrike. Shumë kompani energjetike kanë filluar të mbështesin programet e riciklimit mbarëkombëtar të pajisjeve të vjetra. Jo vetëm që do të siguroni që frigoriferi juaj të ishte asgjësuar si duhet, shumë prej këtyre kompanive ofrojnë zbritje në formën e parave të gatshme ose kredi në faturën tuaj të shërbimeve.

Ndonjëherë, ricikluesit lokalë të skrapit mund të përdorin shumë frigoriferë të vjetër dhe ngrirës. Kur flisni me profesionistin tuaj të metalit, sigurohuni që të diskutoni mënyrat në të cilat ata planifikojnë të trajtojnë njësinë tuaj të vjetër për t’u siguruar që riciklohet siç duhet.

Kontaktoni direkt kompaninë tuaj për administrimin e mbeturinave në lidhje me marrjen komunale të makinave të mëdha të banimit. Kompania juaj lokale e plehrave mund të ofrojë mundësi të mëdha marrjeje dhe riciklimi për pajisjet tuaja të riciklueshme.

Riciklimi i frigoriferit ose ftohesit tuaj të vjetër mund të ketë një ndikim të madh si në mjedis, ashtu edhe në kuletën tuaj. Në vend që të pajisni pajisjen tuaj në mënyrë të pasigurt në një deponi, mbrojeni komunitetin tuaj duke e dërguar atë te specialistë të kualifikuar që janë në gjendje ta heqin atë dhe të ripërdorni materialet e tij.

Meqenëse tashmë keni marrë një vendim të shkëlqyeshëm për të kursyer më shumë energji në shtëpinë tuaj, duke blerë një pajisje të kualifikuar të vlerësuar me energji, merrni vendimet tuaja për asgjësimin po aq të gjelbër duke zgjedhur të ricikloni frigoriferin tuaj të vjetër.

10 mënyra të thjeshta për të organizuar frigoriferin tuaj

Frigoriferi juaj në shtëpi është një nga elementët më të rëndësishëm për të mbajtur të shëndetshëm ju dhe familjen tuaj. Kur frutat, perimet, mishet, djathrat dhe pijet tuaja ruhen në vendndodhjen e duhur në frigoriferin tuaj, jo vetëm që do të keni ushqim më të gjatë, por do të merrni edhe vakte më të mira për të ndihmuar punën në drejtim të një diete të ekuilibruar, plot me ushqime ushqyese .

Këtu janë dhjetë këshillat tona të preferuara për të organizuar frigoriferin tuaj për të mbajtur një mjedis të pastër për ushqime të shëndetshme.

Etiketimi i sirtarëve, rafteve dhe kontejnerëve në frigoriferin tuaj është një hap i parë i thjeshtë për organizimin e ushqimeve dhe pijeve tuaja. Kjo do të kursejë kohë dhe do të zvogëlojë rëndimin tuaj kur përpiqeni të gjeni të mbeturat tuaja nga një natë më parë.

Kontejnerët e ruajtjes me kapakë të qartë mund të vendosen në raftet e poshtme për shikim më të lehtë. Enët me kapakë të ngurtë mund të etiketohen me etiketa të heqshme, të fshira. Kjo madje mund të jetë e dobishme kur paketoni drekën për veten ose fëmijët. Etiketat gjithashtu mund të vendosen në raftet për t’ju ndihmuar të ruani pije në vende të lehta për t’u arritur dhe për të parë.

Ndërsa etiketimi i kontejnerëve tuaj, enëve bën marrje të lehtë nga frigoriferi, lloji i Enëve që përdorni është po aq i rëndësishëm.

Kontejnerët e qelqit duhet të mbajnë ushqime që dëshironi t’i ngrohni përsëri në mikrovalë, ndërsa plastika duhet të ruhet për ushqimet që do të hahen të ftohta siç janë sallatat me perime ose makarona. Waffles dhe pasta të tjera të dollapit mund të ruhen në bagazhe zinxhirësh me etiketa të duhura dhe mishi mund të mbështillet në letër frigoriferike. Sidoqoftë, mos harroni të shkruani emrin e produktit të mishit dhe datën që e keni paketuar.

Nëse familja juaj ka nevojë për një furnizim të vazhdueshëm me qumësht dhe lëng, por ato enë të mëdha plastike gallon marrin shumë hapësirë, pse të mos transferoni këto pije në cilindra të hollë?

Këto kontejnerë hermetikë duken moderne dhe me shkëlqim, ndërsa ju lënë pak hapësirë ​​shtesë për të ruajtur enët me fruta agrumesh ose rafte të mbetjeve. Ju mund t’i gjeni këto cilindra në shumë dyqane të organizimit në shtëpi, së bashku me rafte të rregullt për pirgje për të ruajtur shishe më të vogla uji dhe lëng që mund t’i merrni ndërsa jeni në lëvizje.

Nëse vezët janë sendi juaj i mëngjesit, mbajini të freskëta dhe të sigurt nga dëmtimet në një enë hermetike. Me një vend të krijuar posaçërisht për secilën vezë, këto enë ndalojnë që vezët tuaja të përthithin aromat e tjera. Ai gjithashtu parandalon që ato të bien nga ndarjet e zakonshme të ruajtjes në derë.

Më në fund, ruajini vezët në mes të frigoriferit. Kjo është zona më e ftohtë dhe do t’i mbajë ata në gjendje të përsosur për të skuqur, tiganisur, copëtuar dhe zier.

Frigoriferë të pajisur me sirtarë të frutave dhe perimeve punojnë mrekulli në mbajtjen e produkteve tuaja të freskëta, dhe pa pëlhura. Mbajtja e perimeve duhet të përmbajë pak lagështi, kështu që ato të ruhen në sirtarin e shënuar, “lagështirë”. Perimet e ruajtura në sirtarin e veglave duhet të vendosen në qese plastike të mbyllura lirshëm ose në paketimin e tyre origjinal.

Frutat nga ana tjetër qëndrojnë më të freskëta në një mjedis me lagështi më të ulët. Shumë frigoriferë kanë një sirtar të shënuar si “crisper”, i cili është vendi i përsosur për frutat që nuk kanë nevojë për pjekje. E rëndësishme është të ruani frutat në qese plastike të lidhura pa i larë ato, pasi uji shtesë mund të nxisë rritjen e mykut. Pemët agrume nuk kanë nevojë të vendosen në një qese plastike. Sidoqoftë, nektarinat, pjeshkët, dardhat, domatet dhe bananet mund të ruhen në banakun tuaj derisa të jenë pjekur dhe të gatshëm për t’u ngrënë.

Shumë frigoriferë do të kenë një sirtar të cekët, por të gjatë për të ruajtur mishin dhe djathërat tuaj. Këto sirtarë ruajnë një temperaturë pak nën pjesën tjetër të frigoriferit në mënyrë që këto produkte t’i mbajnë të freskëta. Nëse frigoriferi juaj nuk ka sirtar mishi, ruani mishin dhe djathërat tuaj të prerë në qese hermetike në raftin e poshtëm.

Dera anësore është lokacioni i përsosur për të mbajtur “condiments” që përmbajnë sasi më të larta kripe dhe uthull, të cilat veprojnë si ruajtës natyralë. Shembuj të këtyre kondicionave përfshijnë:

 • Ketchup
 • Mustardë
 • Majonezë
 • Salsa
 • Veshjet e sallatës
 • Vajrat e arrave si arri, luledielli dhe susami

Vajrat e perimeve, të tilla si kanola dhe ulliri, mund të ruhen në qilarin apo raftin tuaj, pasi ato nuk kërkojnë ftohje.

Produktet e qumështit të tilla si salcë kosi, gjizë dhe kos duhet të ruhen në raftin e poshtëm. Mos harroni të vulosni fort kapakët e këtyre produkteve, pasi kjo do t’i ndihmojë ata të ruajnë aromën dhe freskinë e tyre.

Një pjesë shpesh e dukshme e frigoriferit është dera e jashtme. Ky është lokacioni i përsosur për të vendosur një jastëk magnetik letre dhe një stilolaps. Pena mund të përdoret për të etiketuar enët tuaja dhe letra është vendi i përsosur për të bërë një listë të artikujve që ju duhet të vini në udhëtimin tuaj të radhës në dyqanin ushqimor.

Ju gjithashtu mund të blini clips magnetic. Chip për t’ju ndihmuar të mbani gjurmët e kuponave dhe reklamave në gazeta për të kursyer para në ushqimin ose materialet e ruajtjes. Mund të blini gjithashtu një tabelë të vogël magnetike të bardhë, ose nëse ndiheni në gjendje shpirtërore për të cilësisë së mirë, dërrasat e vogla janë në dispozicion edhe në tregun e sotëm të mallrave shtëpiak. Shkrimet dhe bordet e shkrimit mund të përdoren gjithashtu për të shkruar kujtesë ose ide për receta!

Nëse frigoriferi juaj është i prirur të ketë rafte ngjitës nga derdhjet e lëngut ose rrëmujat e tjera, pse të mos i vishni ato me letër kontakti? E disponueshme në një larmi modelesh dhe ngjyrash, kjo letër e heqshme do të thotë se nuk do të duhet të shpenzoni më shumë kohë duke hequr sirtarët dhe raftet për pastrim. E tëra çfarë duhet të bësh është të heqësh fletën dhe ta zëvendësosh me një të re!

Mbajtja e pastër dhe e organizuar e frigoriferit tuaj është një mënyrë e thjeshtë për t’i dhënë familjes tuaj qasje në ushqime të shëndetshme pa u shqetësuar për mish të prishur, fruta të kalbura. Me një përzgjedhje të gjerë të materialeve të depozitimit dhe të organizimit, frigoriferi juaj mund të duket dhe ndjehet i ri në kohë.

Fjalori i frigoriferit: termat që duhet të dini kur blini një frigorifer

Kur vendosni se cilin frigorifer të blini, mund të shikoni disa terminologji që nuk janë të njohura për ju. Ne kemi përpiluar një listë të veçorive dhe termave të frigoriferëve që përdoren shpesh për t’ju ndihmuar të merrni një vendim të blerjes së informuar.

frigoriferë në përputhje ADA plotësojnë kërkesat e përcaktuara për përdorim nga një person në karrocë.

Frigorifer siguron hapësira të shumta që ju lejojnë të rrëshqitni lehtë raftet dhe vendin ku është e nevojshme. Kjo do të sigurojë ndarje optimale për të gjitha mallrat tuaja në frigorifer.

Një kontroll i rregullueshëm i termostatit ju lejon të gjeni vendosjen më të mirë të temperaturës për nevojat tuaja

Një shtresë brenda frigoriferit që ofron një mjedis më higjenik për ruajtjen e ushqimit tuaj.

Ky lloj njësi ka një veçori që parandalon ndërtimin e akullit brenda njësisë. Këto njësi kalojnë nëpër një cikël të ngrirjes që rregullon shkurtimisht temperaturën e njësisë për të shkrirë çdo ngritje.

Për ruajtjen e kanaçeve ose shisheve prej 2 litrash, kjo veçori zakonisht ndërtohet në derën e njësisë.

Një krijues kremi që është i vendosur në frigoriferin tuaj dhe i lidhur drejtpërdrejt me linjën tuaj të ujit për të bërë kube akulli.

Në ruajtjen e derës që mban kanaçe.

Frigoriferë me vlera komerciale janë gjithashtu të njohura si NSF të aprovuar (NSF është Fondacioni Kombëtar i Shkencës). Frigoriferë komercialë kanë kompresorë më të fuqishëm dhe izolim më të mirë se homologët e tyre të banimit. Ato janë ndërtuar në këtë mënyrë për të akomoduar derën e njësisë që hapet më shpesh sesa një njësi banimi.

Matja e përdorur për të identifikuar kapacitetin e brendshëm të frigoriferit tuaj.

sirtari i mprehtë mban lagështinë në sirtar më të lartë se pjesën tjetër të frigoriferit në mënyrë që prodhimi juaj të mbetet i freskët më gjatë.

Disa modele të ndërtuara janë prodhuar me një kornizë çeliku inox që lejon që të bashkëngjitet një panel personal (zakonisht ¼ ”). Një panel i bërë me porosi është bërë që të duket si kabineti juaj në mënyrë që të mos jetë e dukshme që një frigorifer është prapa tij.

Një ndarje ruajtëse në frigorifer e krijuar për të ruajtur temperaturat ideale për ruajtjen e produkteve të qumështit, si gjalpi dhe djathi.

Një tastierë thirrëse që ju lejon të ndryshoni temperaturën e brendshme të frigoriferit tuaj.

Një ekran i lehtë për t’u lexuar që tregon informacione të tilla si koha dhe temperatura.

Një ekran që vendos dhe shfaq temperaturën e brendshme të frigoriferit.

koshat e dyerve sigurojnë ruajtje shtesë të dyerve që përdoret zakonisht për të ruajtur produkte komerciale.

Etiketa e Energjisë Star është një simbol i caktuar për produktet që janë testuar dhe plotësojnë standardet e efiçiencës së energjisë të përcaktuara nga EPA. Frigoriferë që plotësojnë etiketën Energy Star kërkohet të përdorin rreth 15% më pak energji sesa modelet jo të Energjisë Star.

Ky lloj frigorifer nuk ka një kompresor, mbështjellje, ose pajisje të tjera të zgjatura nga pjesa e prapme e njësisë që lejon që njësia të përshtatet me murin.

Qëndrim i lirë – Një frigorifer i lirë mund të qëndrojë vetëm dhe nuk ka për qëllim të ndërtohet në kabinet. Për këtë lloj njësie, ju duhet të lejoni 2-3 inç hapësirë ​​në anët dhe lart dhe 3-5 inç në pjesën e pasme për njësinë të ftohet siç duhet dhe të mos nxehet.

Ky lloj frigorifer nuk ka një kompresor, mbështjellje, ose pajisje të tjera të zgjatura nga pjesa e prapme e njësisë që lejon që njësia të përshtatet me murin.

Qëndrim i lirë – Një frigorifer i lirë mund të qëndrojë vetëm dhe nuk ka për qëllim të ndërtohet në kabinet. Për këtë lloj njësie, ju duhet të lejoni 2-3 inç hapësirë ​​në anët dhe lart dhe 3-5 inç në pjesën e pasme për njësinë të ftohet siç duhet dhe të mos nxehet.

Një zonë e vogël e ftohur e ruajtur në ose nën 0 gradë Fahrenheit e përdorur për ruajtjen e ushqimit në frigoriferë kompakt.

Një enë plastike për ruajtje që mban akull nga prodhuesi i akullit

Një tipar i përshtatshëm i vendosur në pjesën e jashtme të derës për qasje të lehtë në akull të shpërndarë

Gropa e dorezës është e integruar në derën e frigoriferit dhe nuk është e dukshme nga pjesa e përparme e njësisë.

Një dritë e vogël që ju lejon të shihni brenda pajisjes. Ky është një tipar i shkëlqyeshëm për t’u marrë parasysh në varësi se sa mirë ndriçon dhomën ku ndodhet frigoriferi.

sirtarë që ofrojnë hapësirë ​​të veçantë për mishin, djathin ose perimet.

Këmbët e rrafshimit vidhosni në pjesën e poshtme të frigoriferit duke ju lejuar të rregulloni lartësinë për të siguruar që frigoriferi juaj të jetë i nivelit të lartë.

Një bravë e vogël e çelësit e vendosur në derën e përparme të frigoriferit siguron që artikujt tuaj mbrohen brenda.

Një bravë e vogël e çelësit e vendosur në derën e përparme të frigoriferit siguron që artikujt tuaj mbrohen brenda.

Kjo njësi nuk ka një cikël të ngrirjes dhe duhet të shkëputet për të lejuar që çdo akull të ndërtojë/shkrihet. Rekomandohet të ngrini manualisht këtë frigorifer jashtë për të parandaluar çdo dëmtim të ujit në shtëpinë ose zyrën tuaj.

Këto njësi janë krijuar zakonisht për të mbajtur një temperaturë më konstante dhe për të përmbushur rregulloret më të fundit të CDC për ruajtjen e sendeve siç janë vaksinat.

ftohja me shumë zona lejon 2, 3 ose më shumë zona të temperaturës së kontrolluar të pavarur. Kjo veçori përdoret kryesisht në frigoriferë të verës dhe pijeve.

Një tipar i ofruar në frigoriferë mjekësorë / laboratorë / farmaci. Kjo është një vrimë e shpuar nga prodhuesit e cila lejon që një tel nga sonda e temperaturës të ushqehet në pjesën e brendshme të frigoriferit në mënyrë që leximet e temperaturës të merren.

Një derë e kthyeshme lejon që dera të varet ose në anën e djathtë ose të majtë të pajisjes.

Raftet rrëshqitëse kanë aftësinë të rrëshqasin nga njësia duke lejuar qasje të lehtë në sendet në pjesën e pasme të raftit ose aftësinë për të hequr raftet për pastrim të lehtë.

Raftet e qelqit të provës për derdhje kanë ngritur skajet që krijojnë një pengesë që të përmbajnë lëngje të derdhur. Në mënyrë tipike këto rafte janë bërë prej qelqi të zbutur që është më i fortë dhe më i sigurt nëse ndodh që të copëtohet.

Një alarm derë dërgon një sinjal alarmi nëse dera lihet e hapur. Kjo zakonisht gjendet në frigoriferë mjekësorë.

Frigoriferë termoelektrikë (të njohur gjithashtu si ftohës Peltier) përdorin teknologjinë termoelektrike për të ftohur njësinë. Kjo njësi nuk ka një kompresor dhe në vend të kësaj përdor nyje ftohjeje për të tërhequr nxehtësinë nga njësia dhe për këtë arsye e ftoh atë. Ky lloj njësi është më i qetë dhe kërkon më pak energji për të punuar sesa homologu i tij i bazuar në kompresor, megjithatë, ato mund të arrijnë vetëm temperaturat ’20 gradë nën temperaturën e dhomës së ambientit.

Si të rregullojmë një lavatriçe: 7 problemet e zakonshme

Problemet e zakonshme të lavatriçës mund të shkojnë nga përdorimi me shumicë I detergjentit, e deri tek mbushja e dyshemesë me ujë. Disa janë rregullime të lehta dhe të tjerët mund të kërkojnë punësimin e një profesionist për të diagnostikuar dhe për të bërë riparimet e nevojshme. Megjithatë, në shumicën e rasteve, me një “diagnozë” të vogël, ju do të keni një ide të mirë ku filloi problemi.Nuk është një kohë e mirë për rrobat tuaja, kur lavatriçja ka një problem, pasi një problem I vogel, nqs e lini të agravoje, mund të kthehet në një problem të madh. Ne kemi përpiluar një listë të problemeve më të zakonshme të lavatriçes, për t’ju ndihmuar të zgjidhni problemin momental dhe më pas, dhe të planifikoni hapin tuaj të ardhshëm të zgjidhjes së situatës suaj.

Si gjithmonë, sa herë që punoni në pajisje elektrike, siguria duhet të jetë një shqetësim i lartë. Hiqni burimin e energjisë në lavatriçe kur keni probleme teknike, deri në zgjidhjen e tyre.

Nëse lavatriçja juaj,  nuk përgjigjet kur e ndizni, mund të ketë një rregullim të thjeshtë. Ekzistojnë një sërë zgjidhjesh që variojnë nga më të thjeshta e deri tek më të ndërlikuarat. Si fillim, duhet kontrolluar furnizimi me energji elektrike.

 

 • Furnizimi me energji elektrike

Gjëja e parë për të kontrolluar është nëse lavatriçja juaj është duke u furnizuar apo jo me elektricitet. Duke përdorur një multimetër, kontrolloni tensionin e daljes. Nëse nuk ka energji që rrjedh në lavatriçe, ju duhet të kontrolloni panelin elektrik të shtëpisë tuaj për të parë nëse ka apo jo ndonjë ndërprerës në linjë.

Nëse nuk do të kishte një ndërprerës dhe priza juaj nuk do të ishte “e nxehtë” atëherë problemi mund të jetë me daljen në vetvete. Fikni celesin dhe kontaktoni një elektricist të kualifikuar për të zëvendësuar prizë dhe për të gjetur shkakun.

 

 • Motori

Në qoftë se motori i lavatriçes është mbinxehur, mbylli lavatriçen për ta lejuar që motori të freskohet para se të filloni përsëri nga puna. Nëse kjo ndodh një herë ose dy herë nuk mund të jetë një problem, por nëse motori juaj shpesh mbinxehet, është e rëndësishme të gjesh se çfarë po e shkakton këtë.

 

 • Celësi I derës

Lavatriçet janë të dizajnuara për të ndaluar nga puna, kur dera është e hapur. Çelësi I derës  është një copë e vogël plastike e vendosur nën derë. Në mënyrë që çëlësi të aktivizohet, dera duhet të mbyllet. Kontrolloni nëse është në gjendje të mirë dhe e pozicionuar mirë.

 

 • Celësi I kohës

Disa modele lavatriçesh, kërkojnë që çelësi i kohës të përshtatet me grafikën e panelit të kontrollit. Nëse butoni nuk është I pozicionuar saktë, lavatriçja nuk do të funksionojë. Për të kontrolluar këtë, thjesht vendosni kohëmatësin në gjendjen fillestare dhe vendosni përsëri lavatriçen në punë.

Problemet e kullimit mund të jenë aq të thjeshta sa një bllokim në tubin e kullimit, deri tek zëvendësimi i një pompe. Por një gjë është e sigurt, kur ju keni një problem të tille, duhet te merrni masa sepse dyshemeja juaj do te laget.

 

 • Bllokim tubi

Shumë herë një tub i bllokuar është arsyeja që lavatriçja juaj nuk I nxjerrë rrobat ë thata, siç duhet. Hiqeni çorapen ose dicka tjetër qe pengon në zbrazjen e ujit, dhe shikoni nqs ka ndryshim apo jo.

Këtu janë disa gjëra të tjera për të kërkuar:

 1. Kontrolloni zorrën e kullimit nga lavatriçja në pompën e lavatriçes.
 2. Kontrolloni filtrin që është I pozicionuar tek pompa e lavatriçes.
 3. Problemet që lidhen me instalimet hidraulike të shtëpisë.
 4. Gryka e shkarkimit duhet të jetë mbi nivelin e ujit.

 

 

 • Pompa e ujit (shkarkimit)

Nëse dyshoni se pompa është e bllokuar, do t’ju duhet të shkëpusni burimin e energjisë për lavatriçen. Më pas, hiqni pompën, për të pasur një pamje sa më të qartë, dhe shikoni për objekte të jashtme që nuk duhet të jenë aty.Një tjetër çështje e mundshme mund të jetë që helika e pompës, mund të jetë e bllokuar nga një objekt I jashtëm. Në shumicën e rasteve, një pompë e re do ta rregullojë problemin, pasi egziston mundësia që dhe fuqia e pompës së vjetër të ketë mbaruar. Atëher, paraqituni me pompën e vjetër në dyqanin më të afërt, dhe kërkoni një pompë të re.

 

 • Objekte të huaja

Nëse sendet e jashtme të tilla si çorape, lapsa monedha etj, vendosen në tubin e shkarkimit ose depozitohen në pompë ose tek filtri I pompës, aftësia e pompës për të zbrazur siç duhet do të reduktohet në masë të madhe dhe madje mund të vijë në një ndalesë të plotë. Ju do të duhet të hapni filtrin ose pompën për të fituar akses për të parë nëse keni ndonjë pengesë.

 

 • Detergjent

Nëse përdoret shumë detergjent, do të ketë shumë shkum. Shkuma e tepërt  do të parandalojnë që pompa të kryeje largimin e ujit në kohën e duhur.

Ekzistojnë disa gjëra që mund të parandalojnë rrotulluesin tuaj të cikël të saktë. Për fat të keq, ka shumë të ngjarë që ju duhet të hapni kapakët në mënyrë që të zgjidhni problemin siç duhet. Le të fillojmë me rregullimin e parë.

 

 • Vendosja e një sasie me e madhe rrobash sec duhet

Një lavatriçe do të bëhet e pabalancuar nëse ka shumë rroba për të larë, nga sasia maksimale që është e shkruar në lavatriçe. Një lavatriçe e mbingarkuar do të bëhet e pabalancuar dhe nuk do të rrotullohet siç duhet. Kjo mund të ndodhë edhe nëse rrobat nuk shpërndahen në mënyrë të barabartë brenda kazanit. Nëse ky është problemi juaj, duhet të rregulloni ngarkesën gjatë ciklit për të ndihmuar në balancimin e lavatriçes. Ju mund ta bëni këtë ose duke hequr rrobat, ose thjesht duke lëvizur ato brenda kazanit në mënyrë që ato të shpërndahen në mënyrë të barabartë.

 

 • Celsi I derës

Çelsi i derës ndodhët pranë kornizës së derës dhe është projektuar si një masë paraprake sigurie, për të mbajtur duart larg nga hyrja e derës gjatë procesit të punës së lavatriçes. Nqs ajo nuk kryen një mbyllje të saktë për shkak të ndonjë pengese, ose të dëmtimit, lavatriçja nuk ka për tu rrotulluar. Në raste dëmtimi, ai duhet të zëvendësohet, dhe kërkohet që të paraqiteni në dyqanin më të afërt me celsin e vjetër me vete. Gjithashtu mund të kontrolloni shpejtësin për të siguruar që sektori i shpejtësisë të jetë i pozicionuar mirë. Nuk duhet të vendoset mes shpejtësive të ndryshme.

 

 • Pompa e ujit (shkarkimit)

Është e mundur që një objekt i huaj të depozitohet në pompën e shkarkimit. Do të dëgjosh shpesh një zhurmë kur lavatriçja është plot me ujë.

 

 • Rripa

Një lavatriçe ka një rrip kryesor, I cili mund të tregojnë shenja të dëmtimit,prishjes së tij si dhe të zmadhimit. Nësë vëreni një rrip që tregon shenja të prishjes apo të zmadhimit, duhet ta zëvendësoni atë me një të ri.Nëse problemi juaj ishte për shkak të rripit të prishur, sigurohuni që të kontrolloni që rrotullimi nuk ka lëvizur nga qëndra standarte. Rrip mund të mos ketë qenë problemi kryesor. Nëse pulexhua e rripit, zakonisht do të thyhet, dëmtohet apo do të konsumohet, atëher do të bëjë lëvizje jo standarte dhe do te cojë në dëmtimin e rripit, e deri në këputjen e tij. Nëse zëvendësoni rripin, por nuk e rregulloni pulexhon, do të keni të njëjtin problem së shpejti.

 

 • Motori

Motori është përgjegjës për levizjen e kazanit të lavatriçes. Motorri i lavatriçes krijon rrotullimin direkt. Brenda motorit ka nje seri fijesh, të cilat mund të jenë djegur ose të kenë arritur të ndërpresin lidhjen ndërmjet tyre.

Nëse vëreni që motorri futet në punë, por nuk arrin që të vërë në lëvizje pjesët e mësipërme si rripi, pulexho etj, atëherë duhet të kontaktoni një teknik.

Përtej rrëmujës që bën një lavatriçe që rrjedh, problemi nuk do të thotë gjithmonë një faturë e shtrenjtë riparimi. Shumë herë zgjidhja është një rregullim i lehtë ose një pjesë e lirë.

 

 • Tubi I shkarkimit

Kur një lavatice rrjedh vetëm gjatë ciklit të centrifugimit, një mundësi është tubi I shkarkimit.

 

Kontrolloni lidhjet e tubave për tu siguruar që ato të jenë të sigurta.

Kontrolloni gjendjen e tubit të kullimit, duhet të jetë i pastër nga plasaritjet dhe dëmtimët.

Kontrolloni zorrën e kullimit për çdo zorrë. Ju mund të gjeni ndonjë objekt të humbur.

Kontrolloni zorrën e kullimit ku ajo i bashkëngjitet lavatriçes. Nuk duhet të ketë ndonjë të çara ose rrjedhje, nëse ka, ju mund të jeni në gjendje të prerë fundin e saj. Megjithëse, merrni në konsideratë blerjen e një të reje.

 

 • Tubi I furnizimit me ujë.

Tubi I furnizimit me ujë, gjithashtu mund të jetë fajtor.

Kontrolloni që tubi I furnizimit të jetë në gjendje të mirë dhe të jenë të sigurt. Megjithatë, ato nuk duhet të jenë tepër të shtrënguara.

Sa herë që lironi keto tuba, zvendësoni gominën e zezë që gjendet në tubin e furnizimit, me një të re dhe lidheni përsëri me lavatriçen.

 

 • Valvula e hyrjes së ujit

Kontrolloni valvulën e hyrjes së ujit për rrjedhje. Mund të ketë depozitime ndryshku ose minerale kripërash brenda valvulës, si pasojë e ujit, ose mund të jetë e prishur dhe duhet të zëvendësohet.

 

 • Gomina e derës

Gomina e derës së lavatriçes, krijon shpesh herë rrjedhje të ujit, pasi kjo është një zonë e zakonshme për grumbullimin e mbeturinave. Me kalimin e kohës, do të arrijë një nivel ku dera nuk do të jetë në gjendje të mbyllë siç duhet dhe uji do të jetë në gjendje të dalë jashtë. Në përgjithësi, mund ta zgjidhësh këtë problem duke pastruar me kujdes gominen. Shumica e rasteve është që gomina pëson një tharje për shkak të detergjentit dhe sepse prania e ujit është e shpeshtë. Kjo bën që gomina të krijojë dëmtime që cojnë në rrjedhje. Kërkohet zvendësimi I saj me një të re, duke vajtur në dyqan me gominën e vjetër për të marrë një të re.

 

 • Pompa e ujit (shkarkimit)

Pompat e ujit kanë një gominë që shpesh do të rrjedhë për shkak të konsumimit. Shumë pompa janë projektuar me një dalje, duke lejuar që uji të dalë jashtë, ndërsa gomina fillon të konsumohet. Pra, nëse gjeni një sasi të vogël uji afër pompës tuaj, ju mund të keni zbuluar burimin e rrjedhjes. Pompës do ti duhet ti ndërohet gomina ose të zëvendësohet.

Kjo mund të duket alarmante kur lavatriçja juaj po bën zhurmë dhe lëviz, por zgjidhja në përgjithësi është mjaft e thjeshtë.

 

 • Jo nivelimi I dyshemes

Nëse dyshemeja nuk është në nivel, lavatriçja juaj patjetër do të lëvize dhe tundet përreth. Shumë nga ciklet e larjes, të tilla si centrifuga, lehtë mund të kaloj nga lëvizje në tundje ose kërcim, dhe nëse lavatriçja është vendosur në një dyshe të pabarabartë, ajo do të shtojë edhe lëvizjen.Për fat të mirë, kjo është e lehtë. Vendosni lavatriçen në një copë kompensatë.

 

 • Këmbët e lavatriçes janë pozicionuar në mënyrë të papërshtatshme

Lavatriçet janë të dizajnuara që të përshtaten në sipërfaqen e dyshemesë. 2 këmbët e para kanë një mekanizëm të nivelimit me një bravë për të siguruar atë në vend. Rregulloni secilën këmbë në lartësinë e duhur dhe shtrëngoni bllokimin për të bërët të mundur që lavatriçja mos të lëvizë. Prapa 2 këmbët mund të kenë të njëjtin dizajn si para ose ato mund të jenë vetë-rregulluese.

 

 • Ngarkesa është e pabalancuar

Nëse rrobat tuaja janë jashtë bilancit ju duhet të hapni lavatriçen dhe të rregulloni ngarkesën. Larja e shumë rrobave në një ngarkesë mund të tejkalojë peshën maksimale të ngarkesës dhe të shkaktojë që lavatriçja për të dalë jashtë bilancit.

Nuk është e pazakontë për një lavatriçe që të mbajë erë të keqe. Kjo mund të ndodhë si pasoje e rritjes së mykut dhe baktereve. Gomina e derës siguron një zonë të përsosur të errët, me lagështi për mykun dhe bakteret që të lulëzojnë. Më e mira do të jetë, nqs shpesh herë do të kryeni pastrime rreth lavatriçes si edhe poshtë saj për të ulur mundësinë e pasjes së baktereve rreth lavatriçes.

 

 • Detergjenti

Përdorimi I detergjentit me sasi të madhe do të cojë në pasjen e nje terreni të mirë për bakteret. Pasi një sasi e madhe detergjenti depozitohet në gominën e derës si dhe nëpër tubot e lavatriçes.

Përdorni sasinë e duhur të detergjentit dhe zbutësit së rrobave. Kjo ndoshta është mbrojtja më e mirë.

 

 • Temperatura

Ujë të ngrohtë krijon mjedisin ideal për rritjen e baktereve. Prandaj këshillohet, sipas studimeve më të fundit, përdorimi I ujit të ftohtë.

 

 • Filtra I pompës së ujit (shkarkimit)

Filtri i pompës së shkarkimit duhet të pastrohet një herë në muaj, Monedhat dhe artikujt e vegjël shpesh kapen në këtë filtër dhe shkaktojnë rrjedhjen e ujit të ngadalshëm duke krijuar një vend ideal për rritjen e mykut dhe baktereve.

Ky është një problem i lehtë për tu zgjidhur. Nëse lavatriçja juaj vazhdon të funksionojë edhe pas përfundimit të ciklit, ka shumë të ngjarë të thotë se kohëmatësi është i dëmtuar. Hiqni panelin e kontrollit dhe kontrolloni kontaktet e kohëmatësit për korrozionin ose nxehtësinë. Një kohëmatës i ri do ta rregullojë këtë problem. Këshillohet që nqs nuk e hiqni dot të thërrisni një teknik.

Këshilla për kursimin e energjisë:

Me 7 masat e mëposhtme ju mund të zvogëloni ndjeshëm konsumin e ftohjes dhe kostot tuaja të energjisë.

Hapni dyert vetëm kurrë punoni dhe kurrë mos i bllokoni ato me dicka rrethanore – edhe kur ngarkoni dhomën e ftohtë. Rendi i mirë dhe një organizim logjik në frigoriferë shkurtojnë qëndrimin tuaj aty.

Organizoni dhomën e ftohjes në mënyrë që ajri i ftohtë të qarkullojë lirshëm dhe gjithashtu mallrat të ftohen mjaftueshëm.

Lejoni që mallrat e ngrohtë të ftohen në temperaturën e dhomës para ruajtjes. Mallrat e ngrohtë mund të prishin temperaturën e ftohjes në frigorifer ose dhomën frigoriferike. Dhe ato rrisin në mënyrë të panevojshme konsumin e energjisë dhe kostot e energjisë.

Nëse ndarja e ngrirjes ose qeliza e ngrirjes është e zbrazët, rritet temperatura në -5°C.

Nëse frigoriferi është bosh, fikeni.

Vendosni saktë temperaturën, në varësi të produktit që po renditni. Vlerat e udhëzimit për temperaturat optimale për ruajtje dhe shitje mund të gjenden më poshtë.

Informoni menjëherë personin përgjegjës për sistemin e ftohjes, siç janë:

 • Gominat e dyerve te prishura
 • Menteshat e derës
 • Zhurma në avullues (radiator)

Kërkesat për temperaturë dhe rekomandimet e BGVV

 

PRODUKTET

DO TEMPERATURE (°C)

Qumësht / produkte kremi, djathë

3-5°C

Vezë

Raft

Gati për të gatuar perime, sallatë të përzier

3-5°C

Peshku, krustaceve, molusqeve

0-2°C

Mishi

0-2°C

Patate, artikuj të pjekur dhe të freskëta

3-5°C

Produkte të ngrira

-18°C

Akullore

-22°C / -25°C

Frutat, perimet

8-13°C

Lule të prera

6-10°C

Bimë

13-15°C

Për gradë më të ulët të temperaturës, kostot e energjisë rriten me 3%!

Rekomandime për pastrim

Lyerje plastike RAL 9002

– lani me ujë të vakët

– shtimi i agjentëve pastrues me alkaline të lejuar (pa gërryes, pH 6-10)

– mos përdorni pajisje për pastrimin e presionit të lartë

alumin

– lani me ujë të vakët

– shtimi i agjentëve pastrues me alkaline të lejuar (pa gërryes, pH 6-10)

– mos përdorni pajisje për pastrimin e presionit të lartë

V2A / V4A

– pastroni me ujë të vakët ose me avull

– lejohet përzierja e agjentëve të pastrimit alkalik

– pajisje të presionit të lartë dhe pastrimit të avullit të lejueshëm me kusht

Paneli i përbërë me veshje plastike (GRP)

– lani me ujë të vakët

– shtimi i agjentëve pastrues me alkaline të lejuar (pa gërryes, pH 6-10)

– mos përdorni pajisje për pastrimin e presionit të lartë

Dezinfektim

Për dezinfektim lejohen vetëm mjetet, të cilat nuk sulmojnë materialet sipërfaqësore, dekolorues ose ndryshime të tjera prodhojnë zbutje ose shkëputje të shtresave të mbulimit. Pas dezinfektimit me një agjent të përshtatshëm, sipërfaqet, përveç nëse ato janë neutrale, duhet të neutralizohen përsëri. Informacioni mbi përshtatshmërinë e një dezinfektuesi mund të gjendet në fletën e të dhënave të sigurisë ose në dokumente të ngjashme me informacionin e prodhuesit përkatës të dezinfektuesve të tillë.